Vaccinarea cainilor si pisicilor
Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor infectioase contagioase virale si bacteriene, fiind de neinlocuit in mentinerea unei stari de sanatate optime.
Vaccinarea cainilor
Vaccinarea puilor incepe cu varsta de 6 saptamani si consta in administrarea la intervale de 2 sau 3 saptamani a unor preparate vaccinale cu una sau mai multe valente. In vaccinare se tine cont de prevalenta unor anumite boli in arealul in care este crescut catelul. Se va urmari in primul rand prevenirea bolilor cu grad mare de contagiozitate si mortalitate precum maladia Care sau parvoviroza canina.
Schema vaccinala efectuata in clinica noastra consta in administrarea a 3 vaccinuri la intervale de trei saptamani , dupa cum urmeaza:
I) vaccin bivalent- maladia Care si parvoviroza canina
II)vaccin tetravalent-maladia Care, parvoviroza, leptospiroza, hepatita Rubarth
III) vaccin hexavalent- maladia Care, parvoviroza, leptospiroza, hepatita Rubarth, tuse de canisa, turbare
Se poate opta ca vaccinul antrirabic sa fie administrat ulterior, singur sau concomitent cu vaccinul pentru tusea de canisa .
Inainte de a se face vaccinarea se stabileste, in urma unui examen clinic riguros faptul ca puiul este sanatos si se administreaza produse de deparazitare interna si externa, in scopul obtinerii unui raspuns imun optim.
Puiul poate fi scos afara si poate intra in contact cu alti caini dupa 3 saptamani de la ultima vaccinare.
Ulterior, ca adult, se va face o vaccinare anuala cu un produs polivalent care va include obligatoriu vaccinul impotriva turbarii.
In functie de evolutia unor anumite boli infecto-contagioase in arealul respectiv, medicul veterinar va poate recomanda vaccinari suplimentare.
Personal, recomand vaccinarea suplimentara impotriva tusei de canisa. Vaccinul poate fi administrat timpuriu, neinterferand cu anticorpii maternali si avand o administrare nedureroasa ( picaturi intranazale ).
Vaccinarea pisicilor
Vaccinarea puilor de pisica incepe cu varsta de 10 saptamani si urmeaza urmatoarea schema:
1) vaccin trivalent- coriza infectioasa, rinotraheita infectioasa, panleucopenia felina
2) vaccin tetravalent -coriza, rinotraheita, panleucopenia felina, turbare
Daca pisica are acces afara, se recomanda si administrarea vaccinului pentru leucemia infectioasa felina.
In crescatoriile de pisici, sau alte comunitati mai mari de pisici se poate administra si vaccinul pentru prevenirea dermatomicozelor cu ciuperci din genul Microsporum.
Ca adult se va face vaccinarea anuala cu vaccinul tetravalent .