PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for April, 2008

Zoonozele-bolile transmise de la animale la om

Tuesday, April 15th, 2008

Zoonozele sunt definite ca boli infecto contagioase, parazitare, micotice,bacteriene sau virale, transmise omului de catre animale.

Zoonozele parazitare

Bolile parazitare transmise de la animale la om sunt foarte diverse si sunt caracteristice anumitor zone geografice , in functie de aria de raspandire a diverselor organisme parazitare. In cele ce urmeaza ma voi referi la zoonozele  cele mai frecvente in tara noastra si cu relevanta cea mai mare din punct de vedere al potentialului patogen pentru om.

PROTOZOOZELE

Giardia spp. este un protozoar parazit care poate afecta diferite specii de mamifere, inclusiv omul. La caine infestarea cu Giardia se manifesta cu scaune moi, mucoide cu frecventa crescuta. Starea generala poate fi si ea afectata in masura in care infestarea este severa. De obicei starea generala este buna, apetitul este prezent.

Acest protozoar poate infesta si omul, mai ales indivizii cu un sistem imunitar slabit sau insuficient dezvoltat , precum cel al copiilor. Infestarea se produce pe cale orala.

Pentru decontaminarea suprafetelor infestate (podele,etc) sunt eficiente produsele pe baza de hipoclorit de sodiu.

Cryptosporidium spp. produce simptome asemanatoare cu cele din infestarea cu Giardia. Afecteaza cainele si pisica si se poate transmite si la om. Nu exista un tratament eficient pentru acest tip de afectiune.Preventia si combaterea se bazeaza pe masurile de igiena.

Toxoplasma gondii este un protozoar care infesteaza atat cainele cat si pisica.. La pisica infectia poate fi inaparenta clinic, arareori producand diaree.

In infectia generalizata la pisica semnele clinice sunt febra, letargie, semne respiratorii (dispnee), anorexie (lipsa apetitului), icter, discomfort abdominal, semne nervoase ( pareze, ataxie, tremor al capului etc), oftalmii. Infectia generalizata poate conduce la moarte, mai ales la subiectii imaturi.

La caine infectiile pot produce ocazional febra, anemie, diaree si voma, pneumonie, semne neuromusculare, anemie.

La pisica boala poate fi asociata cu boli imunosupresive precum leucemia felina.

Pentru om este semnificativa infectia in timpul sarcinii la femeie, aceasta putand produce malformatii congenitale sau avort. Infectia la adulti poate fi clinic inaparenta sau poate produce simptome asemanatoare gripei sau leziuni cronice  oculare. Simptomele pot persista ani de zile de la infectie.

Infestarea omului are loc pe cale orala sau transplacentara in cazul fatului.

HELMINTOZELE sunt boli parazitare produse de catre viermii intestinali. Acestea pot fi produse de catre diverse stadii evolutive ale parazitilor intestinali; omul poate fi infestat fie cu  formele evolutive intermediare ale viermilor intestinali, fie gazduieste formele adulte ale acestora.

CESTODOZELE-bolile produse de tenii

Teniile (viermii lati, panglica) se pot regasi la om atat in forma larvara cat si in forma adulta , in functie de specia de tenie si de ciclul de viata al acesteia.

La cainii si pisicile infestate , de obicei,  nu exista simptomatologie clinica legata de infestatia cu tenii.

Dipylidium caninum se regaseste la caine si om in forma adulta care isi are sediul in intestin, unde se fixeaza cu ajutorul scolexului (“capul” teniei).

La caine, segmente ( proglote ) din portiune terminala a teniei  care contin oua, se  desprind si sunt antrenate in fecale de unde sunt eliminate in exterior. Proglotele pot fi observate in fecale sau pe parul din jurul anusului. Aceste au dimensiunea de aprox. 1,5 cm si au miscari de tarare. Miscarea proglotelor la nivelul anusului poate face cainele sa se linga sau sa se tarasca pe fund. Omul, mai ales copii, se poate infesta cu aceasta tenie prin ingerarea accidentala a purecilor adulti care contin oua de tenie (formele larvare ale purecilor se por hrani cu oua ale acestei tenii).

Tenia adulta masoara pana la 30 cm.

Infestarea cainilor se face prin ingerarea purecilor adulti.

Combaterea acestei tenii se face cu substantele uzuale continute in pastilele de deparazitare ( Drontal Plus, Cestal Plus, Pratel, Tiantelm etc.). Este foarte important sa se urmareasca combaterea concomitenta si a infestatiei cu pureci, intrucat acestia sunt gazda intermediara a acestei tenii.

Taenia species este un gen de tenii care contine mai multe specii care se pot regasi la caine sau pisica sub forma adulta. Formele intermediare se regasesc de obicei la ierbivore, rareori la om. Puii carnivorelor se infesteaza de obicei dupa ce trec pe mancare solida, forma adulta a teniei putand fi observata abia la o luna dupa aceasta. Forma adulta poate atinge dimensiuni de pana la 500 cm.

Carnivorele domestice se infesteaza prin vanarea unor animale mici (soparle, insecte, pasari) sau prin hranirea cu carne insuficient preparata termic care contine forme larvare (chisti) ale teniei.

Echinococcos granulosus este o tenie de dimensiuni foarte mici (3 mm). Cainele este gazda definitiva a acestei tenii si se infesteaza cu formele larvare din carnea  si organele provenite de la oaie sau mai rar de la alte ierbivore ungulate. Omul este gazda intermediara accidental (nu intra in ciclul de viata obisnuit al teniei). Infestarea omului se produce cu oua provenite din fecalele cainilor care au forma adulta. La om forma larvara produce chisturi hidatice in diferite organe (ficat, plamani, creier) si este extrem de grava. Tratarea la om a acestor chisturi se face chirurgical si cu medicamente cestodocide cu actiune pe formele larvare. In tara noastra aceasta boala este endemica, inregistrandu-se foarte multe cazuri de chisturi hidatice la om.

Este foarte important de aceea sa nu se hraneasca cainii cu carne sau organe nepreparate termic provenite de la oi. Ouale acestei tenii pot rezista in mediu pana la 1 an in conditii propice de umezeala si temperatura scazuta. Cadura si deshidratarea le distrug.

Deasemenea este importanta deparazitarea interna periodica a cainilor si indepartarea si distrugerea fecalelor acestora pentru a se preveni contaminarea mediului cu ouale acestei tenii, prevenindu-se astfel infestarea omului dar si a gazdei intermediare obisnuite-oaia.

NEMATODOZELE gastrointestinale sunt boliparazitare produse de viermii intestinali rotunzi.

Toxocara canis (caine) , Toxocara cati (pisica) , Toxascara leonina ( caine, pisica) produc leziuni diferite , in functie de stadiul de dezvoltare in care se gasesc in organismul gazda. Formele larvare pot determina semne respiratorii datorita migrarii lor prin plamani. Viermii adulti sunt tolerati bine de organismul gazda atunci cand sunt in numar mic. Aflati in numar mare pot determina o absorbtie insuficienta a hranei de la nivel intestinal, puii infestati masiv fiind slabi si cu abdomenul dilatat. Puii parazitati intens pot suferi ocluzii intestinale sau pot fi afectati de toxinele secretate de numarul mare de paraziti.

Infestarea puilor este de regula prenatala, astfel incat toti puii proveniti din mame nedeparazitate pot fi considerati a fi infestati. Infestarea poate avea loc si prin laptele supt de la mama.

Adultii se pot infesta foarte usor  cu oua embrionate provenite din mediul in care se plimba, pe care le preiau prin lins.

Oamenii, in special copii, se pot infesta deasemenea cu oua embrionate aflate in numar foarte mare in solul din parcuri, gradini, etc infestate de fecalele cainilor sau pisicilor. Ouale acestor paraziti pot fi ingerate de numeroase alte animale care actioneaza ca gazde pasive (insecte, rame, pasari, rozatoare). Cainii si pisicile se pot infesta deasemenea ingerand aceste organisme.

Viermii adulti masoara 10-16 cm.

Ancylostoma caninum este un nematod care paraziteaza cainii si mai rar pisicile ca gazda definitiva. La nivel inestinal acesti paraziti pot produce grave leziuni datorita hranirii agresive prin lezionarea mucoasei intestinale. Infestatiile masive pot conduce la anemierea grava sau chiar moartea cateilor.. Cainele afectat prezinta fecale hemoragice sau melena, anemie, slabire accentuata, dermatite la nivelul zonelor ventrale si la nivelul labutelor.

Infestarea poate avea loc prin ingestia oualelor embrionate sau prin traversarea directa a pielii de catre stadiile larvare. Infestarea poate avea loc deasemenea prin laptele supt de la mama.

La om acest parazit poate determina enterita eozinofilica sau dermatite la nivelul zonelor de penetrare a pielii de catre larve. Infestarea la om poate fi orala sau transcutanata.

Viermii adulti masoara aproximativ 2 cm.

Ancylostoma tubaeforme infesteaza picica. Semnele clinice si ciclul de viata sunt asemanatoare cu ale A. caninum.

Uncinaria stenocephala este asemanatoare cu Ancylostoma insa este mai putin agresiva. Afecteaza atat cainele cat si pisica. La om nu poate produce decat dermatite .

Ancylostyoma si Uncinaria necesita doze crescute de antihelmintice.

SCABIILE

Sarcoptex scabiei este un acarian care paraziteaza mai multe specii. La om acest parazit provoaca dermatite manifestate prin prurit intens. Cainele poate fi infestat de aceasta specie, pisica fiind rezistenta. Parazitul poate trece de la caine la om , avand un grad de contagiozitate destul de mare. La caine produce prurit intens (mancarime), dermatita , alopecie(caderea parului), localizandu-se initial la nivelul coatelor , pavilioanelor auriculare (varful urechilor), partile laterala ale toracelui, abdomen, ulterior putand capata caracter generalizat.

Pentru prevenirea si/sau combaterea acestui parazit se poate folosi produsul Stronghold.

Trebuie retinut ca in aproape toate bolile zoonotice parazitare un rol important in preventia la om il au regulile elementare de igiena, precum spalatul pe maini, mai ales inainte de masa, spalarea riguroasa a legumelor si fructelor, precum si prepararea termica corecta a alimentelor de origine animala.

Dr. med. vet. Catalin Manea

Deparazitarea cainilor si pisicilor

Saturday, April 12th, 2008

Deparazitarea este o modalitate eficienta de lupta impotriva bolilor produse de parazitii interni si externi la carnivorele domestice. Deasemenea, prin deparazitarea periodica a cainilor si pisicilor vor fi prevenite bolile parazitare care pot fi transmise omului.

Deparazitarea intestinala vizeaza combaterea parazitilor intestinali. Viermii intestinali se impart , in mare, in trematode, nematode( viermi intestinali rotunzi) si cestode (tenii). Majoritatea produselor antiparazitare interne acopera toate categoriile de viermi intestinali amintite mai sus.

Deparazitarea puilor se va face incepand cu varsta de 5 saptamani, urmand a se repeta de cateva ori, din 14 in 14 zile, in functie de gradul de infestare constatat de medicul veterinar.

Deparazitarea catelelor se va face cu cel putin 14 zile inainte de monta si se poate repeta in ultima treime a gestatiei.

Adultii se deparaziteaza preventiv la intervale cuprinse intre 3 si 5 luni, in functie de recomandarile medicului veterinar.

Recomandarile de mai sus sunt valabile atat pentru caini cat si pentru pisici, cu mentiunea ca la puii de pisica se va face deparazitarea interna dupa varsta de 2 luni.

Se va preveni infestarea cu oua de paraziti intestinali a mediului in care se afla cainele sau pisica prin strangerea si indepartarea materiilor fecale.

Produse recomandate pentru deparazitarea intestinala: la caine- Drontal Plus, Drontal Puppy, Triantelm, Cestal Plus, Pratel; la pisica- Drontal Cat, Cestal Cat. Produsele enumerate au eficienta impotriva cestodelor, nematodelor si trematodelor. Frecventa administrarii este decisa de medicul veterinar.

Deasemenea, unele produse antiparazitare externe au eficenta si impotriva parazitilor intestinali (nematode): Stronghold, Advocate

Deparazitarea externa urmareste combaterea si/sau prevenirea infestarii cu paraziti externi precum purecii, capusele, paduchii . Accentul se va pune in primul rand pe preventie. In acest scop se poate folosi o multitudine de produse antiparazitare externe. Se vor folosi in primul rand produse cu remanenta cat mai buna  si toxicitate cat mai redusa. In acest scop se vor urma indicatiile medicului veterinar care va stabili produsul cel mai potrivit tipurilor de paraziti externi urmariti in preventie sau combatere, precum si speciei si categoriei de varsta ale pacientului.

Repetarea administrarilor se va face conform indicatiilor producatorului. 

Se va urmari totodata combaterea parazitilor externi prin dezinsectia mediului in care se afla cainele sau pisica.

Produse recomandate pentru prevenirea si combaterea parazitilor externi:

Pentru caine:

Frontline Spray sau Spot On,  Advantix, Advocate -eficienta 30 zile

Bolfo zgarda – eficienta 10 saptamani

Killtix zgarda – eficienta 5 luni

Pentru pisica:

Frontline Spray sau Spot On (pipeta), Stronghold,  Advantage, Advocate – eficienta 30 zile

Bolfo zgarda – eficienta 10 saptamani

Produsele Advocate si Stronghold au eficienta si pe acarienii care produc scabiile , atat la caine cat si la pisica.

 

Vaccinarea cainilor si pisicilor

Saturday, April 12th, 2008

Vaccinarea este cea mai eficienta metoda de prevenire a bolilor infectioase contagioase virale si bacteriene, fiind de neinlocuit in mentinerea unei stari de sanatate optime.

 

Vaccinarea cainilor

Vaccinarea puilor incepe cu varsta de 6 saptamani si consta in administrarea la intervale de 2 sau 3 saptamani a unor preparate vaccinale cu una sau mai multe valente. In vaccinare se tine cont de prevalenta unor anumite boli in  arealul in care este crescut catelul. Se va urmari in primul rand prevenirea bolilor cu grad mare de contagiozitate si mortalitate precum maladia Care sau parvoviroza canina.

Schema vaccinala efectuata in clinica noastra consta in administrarea a 3 vaccinuri la intervale de trei saptamani , dupa cum urmeaza:

I) vaccin bivalent- maladia Care si parvoviroza canina

II)vaccin tetravalent-maladia Care, parvoviroza, leptospiroza, hepatita Rubarth

III) vaccin hexavalent- maladia Care, parvoviroza, leptospiroza, hepatita Rubarth, tuse de canisa, turbare

Se poate opta ca vaccinul antrirabic sa fie administrat ulterior, singur sau concomitent cu vaccinul pentru tusea de canisa .

Inainte de a se face vaccinarea se stabileste, in urma unui examen clinic riguros faptul ca puiul este sanatos si se administreaza produse de deparazitare interna si externa, in scopul obtinerii unui raspuns imun optim.

Puiul poate fi scos afara si poate intra in contact cu alti caini dupa 3 saptamani de la ultima vaccinare.

Ulterior,  ca adult, se va face o vaccinare anuala cu un produs polivalent care va include obligatoriu vaccinul impotriva turbarii.

In functie de evolutia unor anumite boli infecto-contagioase in arealul respectiv, medicul veterinar va poate recomanda vaccinari suplimentare.

Personal, recomand vaccinarea suplimentara impotriva tusei de canisa. Vaccinul poate fi administrat timpuriu, neinterferand cu anticorpii maternali si avand o administrare nedureroasa ( picaturi intranazale ).

Vaccinarea pisicilor

Vaccinarea puilor de pisica incepe cu varsta de 10 saptamani  si urmeaza urmatoarea schema:

1) vaccin trivalent- coriza infectioasa, rinotraheita infectioasa, panleucopenia felina

2) vaccin tetravalent -coriza, rinotraheita, panleucopenia felina, turbare

Daca pisica are acces afara, se recomanda si administrarea vaccinului pentru leucemia infectioasa felina.

In crescatoriile de pisici, sau alte comunitati mai mari de pisici se poate administra si vaccinul pentru prevenirea dermatomicozelor cu ciuperci din genul Microsporum.

Ca adult se va face vaccinarea anuala cu vaccinul tetravalent .

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).