PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for March, 2008

Parametrii fiziologici

Thursday, March 27th, 2008

CAINE

Temperatura : 38.5 grade Celsius

Frecventa cardiaca ( cu cat talia este mai mica , cu atat frecventa cardiaca este mai mare; cu cat cainele este mai activ fizic, cu atat frecventa cardiaca normala este mai scazuta in repaus) :

adulti 60-160 batai pe minut (bpm)

pui  180 bpm

rase mici (toy) 180 bpm

Frecventa respiratorie :10-30 respiratii/minut

Durata gestatiei  : 58-70 zile ( de regula 62 zile)

Varsta pubertatii : 4-6 luni

Durata ciclului estral  : 6 luni

(more…)

Insuficienta renala cronica la pisica

Tuesday, March 11th, 2008

Ce este insuficienta renala cronica ( IRC )

IRC reprezinta o diminuare progresiva si ireversibila a functiilor rinichiului pe o perioada indelungata de timp. Aceasta diminuare a functiei renale isi are suportul in distrugerea unitatii functionale de baza a rinichiului – nefronul. IRC devine clinic evidenta abia dupa pierderea a peste doua treimi din numarul total de nefroni.

In esenta , in cazul Insuficientei Renale Cronice, RINICHIUL isi pierde capacitatea de a concentra urina si de a recicla apa. La nivelul rinichiului sangele este filtrat si sunt eliminate diverse toxine prin intermediul diluarii lor in apa. In IRC produsele metabolice secundare nu mai sunt eliminate eficient, acumulandu-se in cantitati din ce in ce mai mari la nivel sanguin , rezultand o autointoxicatie. Un rinichi eficient reuseste sa elimine mari cantitati de metaboliti toxici intr-o cantitate mica de urina ( densitatea specifica este aproximativ 1.020-1.030, cu limite mai largi cuprinse intre 1.015 si 1.050, in functie de starea de hidratare). O scadere a densitatii urinei, observata in mod constant, chiar si dupa privarea de apa,  indica incapacitatea rinichiului de a mai folosi eficient apa si de a elimina concomitent metabolitii toxici. Urina va avea un volum total zilnic mai mare (poliurie) si va fi mai putin concentrata, valorile densitatii ei situindu-se aproape de cea a plasmei sanguine (1.010). In consecinta apa, fiind eliminata in cantitati mari, impreuna cu anumiti electroliti, creste concomitent si nevoia de apa , aparand setea exagerata ( polidipsia ). Acest tandem de simptome polidipsie-poliurie apare de obicei primul, fiind uneori trecut cu vederea de catre stapani.

Care sunt cauzele  IRC ?

Factorii care conduc la instalarea IRC sunt multipli si actioneaza de cele mai multe ori concomitent. Varsta ( peste 7 ani ), hranirea neadecvata, predispozitia genetica, factori infectiosi, toxici. In ultima perioada se acorda o mai mare atentie si unor factori cu o actiune mai subtila – hipertensiunea, dietele acidifiante, hipokalemia (concentratia scazuta de potasiu la nivel sanguin), infectiile dentare- ca factori contributori in instalarea IRC.

In mare , afectiunile care pot conduce la IRC pot fi impartite in congenitale sau dobandite.

Afectiuni congenitale:

PKD ( Polikistic Renal Disease- rinichi polichistic)- afectiune congenitala cel mai des intalnita la persane sau metisii acestora.

Displazia renala- dezvoltarea congenitala anormala a unuia sau a ambilor rinichi

Aceste afectiuni duc de obicei la instalarea timpurie a IRC sau chiar a IRA ( insuficienta renala acuta ) , in functie de gravitatea lor.

Afectiuni dobandite:

Nefrita interstitiala cronica-inflamarea cronica a tesutului interstitial renal; conduce in timp la fibroza renala

Glomerulonefrita autoimuna- este o afectiune dobandita in urma lezionarii glomerulilor renali de catre complexele antigen-anticorpi

Pielonefrita- infectie bacteriana renala

Neoplazii- de exemplu limfomul

Hidronefroza- produsa prin obstructia cailor de eliminare a urinei din rinichi

Amiloidoza renala-produsa prin acumularea amiloidului in tesutul renal

Peritonita infectioasa felina- o boala virala

(more…)

Babesioza – o boala grava, usor de prevenit

Saturday, March 8th, 2008

capusa femela dupa hranire si capusa masculcapusa in timpul hraniriihematie infestata cu Babesia canis

 

 

 

 

 

 

 

 

Babesioza ( Piroplasmoza ) este o boala parazitara produsa de paraziti din genul Babesia care afecteaza diferite specii de animale, fiind transmisa prin intermediul capuselor.

In momentul hranirii, capusele pot transmite animalului gazda o serie de microorganisme , printre care si paraziti din genul Babesia. Acest parazit se multiplica in interiorul hematiilor ( globulele rosii ale sangelui ) pe care le distruge, rezultand in felul acesta o anemiere a organismului gazda, compusii rezultati din distrugerea hematiilor afectand totodata si functia renala. Coagulabilitatea sangelui scade , mai ales datorita reducerii drastice a numarului de trombocite.

In cazul formelor evolutive grave, se poate ajunge la moartea pacientului, chiar si in cazul in care boala este tratata corect.

Cum se manifesta babesioza ?

La caine, babesioza poate avea diferite simptome, in functie de forma evolutiva- acuta/ fulminanta, subclinica sau cronica.

Primele semne ale bolii sunt destul de nespecifice: scaderea poftei de mancare, slabirea; cainele oboseste mult mai usor- nu mai este capabil sa mearga distante lungi, uneori chiar refuzand sa mai mearga( dupa ce parcurge o anumita distanta se aseaza). Cainele este febril ( temperatura depaseste 39 grade Celsius ), este apatic, nu se mai joaca, sta mai mult culcat, urina capata o culoare de la chihlimbarie pana la brun inchisa, care pateaza foarte usor obiectele sau blana, in cazul cainilor cu blana lunga de culoare deschisa.  Se poate observa si icterul ( ingalbenirea pielii si a mucoaselor).

Dupa un timp se inregistreaza refuzul total al hranei, uneori aparand si voma. Dupa o evolutie mai lunga organismul isi pierde capacitatea de a “sustine” febra si astfel se poate instala hipotermia (temperatura sub cea normala).

 

Diagnosticul babesiozei se pune in baza simptomelor clinice mai sus mentionate, corelate cu examenul ecografic ( splenomegalia- marirea in volum a splinei ) si cu examenul parazitologic al sangelui ( depistarea parazitului in interiorul hematiilor prin examenul frotiului de sange ) . Analiza de laborator a sangelui  releva scaderea, uneori dramatica, a hematocritului (numarul total de celule din sange, exprimat procentual), bilirubinemie crescuta, trombocitopenie. La analiza urinei se depisteaza bilirubinuria.

Cum se trateaza babesioza ?

Tratamentul acestei boli este necesar numai in cazul formelor acute.

Din pacate,  substantele folosite in tratamentul acestei boli  au un potential toxic destul de mare. In tratarea babesiozei au fost folosite substante precum diminazenul (Berenil ), imidocarbul ( Imizol ), cu rezultate terapeutice satisfacatoare. In prezent nu exista niciun medicament care sa asigure eradicarea completa a parazitului. 

O mare importanta in cadrul tratamentului o au reechilibrarea hidroelectrolitica si  transfuzia de sange. In cazul lipsei totale a apetitului se recurge la hranirea parenterala.

Ulterior cainele afectat de aceasta boala, desi vindecat clinic, poate ramane purtator si rezervor al acestei boli, parazitul fiind greu de eradicat chiar si cu medicatie specifica.

In unele cazuri organismul gazda este capabil sa “lupte” de unul singur cu aceasta boala, astfel ca nu se inregistreaza o simptomatologie specifica babesiosei .  Aceste cazuri trec neobservate, nefiind diagnosticate corect in lipsa unor suspiciuni clare de babesioza.

Cum se previne babesioza ?

Fiind o boala care se transmite prin intermediul capuselor , simpla deparazitare externa, cu substante cu remanenta este suficienta pentru a preveni eficient aceasta boala. Produsele recomandate sunt Frontline Spot On, Fronline Combo , Fronline Spray, Advantix, Fiprex, Fiprist repetate lunar,  zgarda Kiltix , schimbata la 5 luni, zgarda Bolfo schimbata la 2 luni, sau folosirea unei combinatii intre cele doua ( fiola si zgarda), in cazul unei infestatii masive cu capuse a mediului in care traieste cainele.

In consecinta, simpla protejare impotriva infestarii cu capuse, va protejeaza cainele de o boala potential mortala.

Este foarte important ca protectia impotriva infestarii cu capuse sa se faca timpuriu, chiar si in timpul iernii in cazul cresterii temperaturii externe .

Este foarte importanta administrarea corecta, conform cu indicatiile medicului veterinar si cu instructiunile de folosire, precum si repetarea la timp a deparazitarii externe.

Dr.med. vet. Catalin Manea

Alimentatia dietetica

Thursday, March 6th, 2008

In cele ce urmeaza va vom prezenta cateva tipuri de diete folosite in  nutritia adecvata diferitelor  boli  atat la caine cat si la pisica.

* NOTA – culoarea fonturilor este asociata cu codurile de culoare folosite de firmele producatoare, asociate fiecarui tip de dieta.

OBEZITATE

CAINI:

DIETE HILL’s

Etapa 1: Hill’s Prescription Diet Canin r/d (restrictie calorica): hranire pana la atingerea greutatii ideale a rasei

Etapa 2: Hill’s Prescription Diet Canin w/d( controlul greutatii ): hranire dupa atingerea greutatii ideale

Etapa 3: Hill’s Science Plan Canin Light sau Light Senior: mentinerea greutatii normale pe termen lung

DIETE ROYAL CANIN

Etapa 1: Royal Canin Obesity: hranire pana la atingerea greutatii ideale

Etapa 2: Royal Canin Weight Control: mentinerea greutatii pe termen lung , mentinerea glicemiei in limite normale

DIETE PURINA

Purina OM (Overweight Management)- Canine Formula

PISICI

DIETE HILL’s

 Varianta I

Etapa 1:Feline r/d ( restrictie calorica)

Etapa 2: Feline w/d( controlul greutatii)

Varianta II

Etapa 1: Feline m/d( pierdere in greutate prin schimbari metabolice)

Etapa 2: Feline m/d, cu ajustarea cantitatii

In ambele variante se poate continua pe termen lung cu Science Plan Feline Light Adult sau Senior, in functie de categoria de varsta.

DIETE ROYAL CANIN

Royal Canin Obesity : obezitate

Royal Canin Diabetic : diabet zaharat, stabilizarea greutatii dupa pierderea in greutate

DIETE PURINA

Purina Obesity Management

(more…)

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).