PetSmile

PetSmile

Fa-ti cel mai bun prieten sa zambeasca din nou

Archive for October 28th, 2007

Malocluzia dentara la porcusorul de Guinea

Sunday, October 28th, 2007

porky 

Aceasta afectiune a porcusorului de Guinea este mai frecventa decat va inchipuiti. Ori de cate ori porcusorul dumneavoastra are o afectiune care ii afecteaza apetitul este supus acestui risc. Pe de alta parte malocluzia dentara poate aparea ca afectiune primara, la randu-i declansand un lant de alte afectiuni, favorizand inanitia si dismicrobismul intestinal.

Ce este defapt malocluzia dentara?

Ei bine, trebuie sa stiti ca este cel mai mare cosmar al porcusorului de Guinea. De cele mai multe ori este privita cu superficialitate , dar in final duce la un sfarsit tragic, daca nu este tratata la timp. De multe ori scapa chiar si diagnosticului medicului veterinar, in conditiile in care acesta nu dispune de un aparat simplu, numit specullum cu care poate departa falcutzele porcusorului si examina cavitatea bucala in profunzime.

Particularitatile fiziologice ale acestei specii fac ca dintii sa creasca continuu. In lipsa unei tociri adecvate, atat incisivii cat si molarii cresc necontrolat, impiedicand prehensiunea si respectiv masticatia. Dupa cum probabil stiti, porcusorul mananca foarte des , avand un metabolism intens. In conditiile in care nu reuseste sa manace, fiind supus si unui discomfort major dat de “inteparea” limbii de catre molarii crescuti anapoda, sau de imposibilitatea apucarii hranei din cauza incisivilor crescuti excesiv sau deviati… este usor de ghicit finalitatea.

Cum poate fi observata la timp?

In momentul in care porcusorul se repede spre hrana cu mare pofta , apuca hrana, dar ulterior o scapa din gura dupa cateva incercari de masticatie, sau mesteca in gol, trebuie sa va puneti un mare semn de intrebare: Nu cumva pocusorul meu are malocluzie? Cum acest lucru nu poate fi constat si corectat corespunzator decat de catre un medic veterinar familiarizat cu patologia porcusorului de Guinea, este imperios necesar sa va adresati acestuia.

Pe masura ce problema persista in timp, fenomenele se agraveaza , mergand pana la refuzul total al hranei , infectii secundare, locale sau generalizate, etc. Gura are un miros urat, uneori mentinuta intredeschisa si este plina resturi de hrana aflate in descompunere; se pot observa incisivii crescuti necorespunzator , deviati spre o parte sau cealalta. Molarii nu pot fi observati decat daca se departeaza corespunzator falcutzele.

Cum se trateaza?

Odata ajunsi la medicul veterinar acesta constata sursa problemei: incisivii, molarii sau ambii. Cu instrumentul de care spuneam mai sus, specullumul, departeaza obrajii si apoi taie cu un clestisor sau foarfece marginile ascutite crescute necorespunzator ale molarilor , aducandu-i cat mai aproape de dimensiunile si forma normale. Se realizeaza apoi o pilire a suprafetelor, asa incat sa nu jeneze in nici un fel, nici limba si nici obrajii. Incisivii pot fi taiati si/sau piliti daca sunt deasemenea crescuti in exces.

Ce trebuie sa retineti?

Cu cat este diagnosticata si tratata mai devreme, cu atat au mai multe sanse de reusita remedierea afectiunii si insanatosirea pacientului.

Cum se poate preveni?

Hrana trebuie sa fie diversificata si administrata la intervale regulate. Legumele si fructele, frunzele, iarba sunt importante in general in nutritie si de neinlocuit, insa legat de tocire  fanul, mai ales , dar si  cerealele si semintele (datorita consistentei dure si cojilor)  favorizeaza o masticatie prelungita si tocirea dintilor si aduc un aport important de celuloza raportat la volumul lor, substanta  care joaca un rol determinant in sanatatea tubului digestiv prin mentinerea raporturilor normale dintre diferitele specii de microorganisme ce formeaza microbiota din intestinul gros la aceasta specie. Aceasta nu presupune insa ca porcusorul sa fie alimentat exclusiv cu  cereale, cum gresit se intelege uneori de catre anumiti stapani.

 Putem plasa in cusca  bucati de lemn de esenta moale  si care sa nu formeze aschii , fara rasini sau tanin. Daca aveti accesorii din lemn, casute, podeturi, etc , sau blocuri ceramice acestea vor contribui implicit la tocirea dintilor , dar si la mentinerea lungimii normale a unghiilor. In comert mai gasiti asa numitele ”blocuri de minerale” pentru rozatoare.

Uneori, chiar si in conditiile unei hraniri adecvate , poate surveni totusi malocluzia si in aceste cazuri se pare ca  este vorba si de o anumita predispozitie ereditara.

Controlul periodic al dentitiei este obligatoriu la aceasta specie.

Mai trebuie subliniat ca orice afectiune care duce la scaderea apetitului sau la lipsa acestuia (anorexie) poate conduce , in functie de lungimea evolutiei si la cresterea excesiva a dintilor. De aceea controlul dentitiei se impune de fiecare data in aceste situatii.

 

malocluzia incisivilormalocluzia molarilor 1malocluzia molarilor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. med. vet. Catalin Manea

© 2008 PetSmile.ro. Toate drepturile rezervate. PetSmile is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).